Полнети домати на медитерански начин

П

Да бидеме поотворени за нови искуства. Со секојдневните намирници да подготвиме несекојдневни оброци.

Потребни состојки:

  • 8 домати
  • 400 г печурки
  • 2 чаши варена киноа (амарант, просо, по желба)
  • 2 пиперки
  • ¼ чаша варена пченка
  • 1 помал кромид
  • 2 чешниња лук
  • ½ коцка за супа
  • 50 г кашкавал
  • моцарела
  • сол
  • црн бибер

Начин на подготвување:

Се отсекува горниот дел на доматите, се вади внатрешноста, се посолуваат и се оставаат да постојат. Печурките, пиперките кромидот и лукот се пропржуваат посебно. Се соединуваат заедно и се додава коцка од супа растворена во 50мл. вода, сол и црн бибер. Кога течноста ќе испари се додава и кашкавалот и се трга од оган.

Се додава и варената киноа и пченката и се заедно се меша. Со смесата се полнат доматите, на крајот на секој домат се става парче моцарела и се ставаат 20 минути во загреана рерна на 175 °С.

image_pdf
Од admin

Следете нè