Тикварник

Т

Тиква, кралицата на есента. Богата е со антиоксиданти, минерали и витамини од кои најзастапени А и Ц. Ниската калорична вредност ја прави храна погодна за слабеење. Нејзините хранливи материи и антиоксиданси можат да го зајакнат вашиот имунолошки систем, да го заштитат видот и да го подобрат здравјето на срцето и кожата. Исто така е и многу вкусна. Потрудете се тиквата да ја има почесто на вашето мени за да ги искористите овие здравствени придобивки.

Потребни состојки:

  • 1.5 кг варена тиква
  • 3 јајца
  • 150 г шеќер
  • 40 г масло
  • 1 прашок за пециво
  • 1 ванилин шеќер
  • ¼ лажичка морско (мускатно) оревче
  • ½ лажичка цимет
  • ¼ лажичка каранфилче
  • млеко по потреба

Начин на подготвување:

Тиквата излупете ја, исчистете ги семките и конците од средината, исечете ја на помали парчиња и ставете ја да се вари.

Кога е веќе сварена исцедете ја и испасирајте ја. Ставете ја во сад за матење и додадете ги преостанатите состојки освен млекото. Доколку тиквата е потечна можеби и нема да треба да додавате млеко а ако е по сува додадете додека да добиете смеса погуста од таа за пандишпан.

Ставете ја во намастена тава за печење и печете на 220 минути во зависност од фурната или додека не добие убава боја од горе.

image_pdf
Од admin

Следете нè